Richard Granberg

Jadu Kaos… Som ditt namn skvallrar om så verkade ditt liv utifrån vara kaos. Jag träffade dig första gången genom Patric, ni hade en show på något ställe för ca 15 år sedan, på söder så klart. Du höll på med en bok som skulle ha fått Bret Easton Ellis (författaren till American Psycho) att lägga sig i fosterställning. Jag var nyfiken, full och ung vilket slutade med att jag läste högt inför alla närvarande ur din bok. Jag minns att jag läste om någon ungmö som sålde kakor vid dörren, en scout. Hon slutade styckad i munnen på huvudpersonen i boken… Jag tror tyvärr aldrig den blev utgiven, jag hade gärna läst hela.

Efter det stötte vi på varandra på olika fester, ibland diskuterades livet och ibland var det bara stoj och stim. Jag kunde aldrig förstå hur du orkade med ditt eget liv, utifrån såg det att vara ren ”Kaos” och när vi talade om det så var det kaos. Inga fasta punkter och ingen trygghet i vanlig bemärkelse. Men jag tror att just otryggheten gjorde dig trygg eftersom otrygghet skapar situationer som måste lösas, vilket du alltid gjorde, när man löser problem stärker man sig själv…Ett självbelönande system där man kan var med alla men stå ensam om så krävs…En större överlevnadskonstnär är nog svår att hitta. Hela tiden på gränsen utan att helt trilla över på fel sida. Full av entusiasm och kreativitet och till skillnad mot de allra flest vågade du tillfredställa dessa inre drifter och behov.

Du gick naturigtviss bort för ung… Å andra sidan hade du levt mer än många gör under en full livstid. Jag är inte religiös, men jag tror att om det finns ”något” ställe efter döden så ger du lika mycket av dina tankar, funderingar och energi som du gjort i vår värld. Jag tror dessutom att du får djupare gensvar i den ”nya” världen av figurer som först efter jordelivet börjat fundera, tankar som du redan haft och förmedlat till oss som är kvar… Det tackar jag för. Du var mångt mycket mer än den ”festprisse” andra kanske möt och uppfattat dig som. Och tack för den energi och personlighet vi har fått dela. Vissa har du visat att det är värt att satsa på sina drömmar och för andra har du fungerat som ”avskräckande exempel”. För mig blev det både och… Resultatet är att jag satsar på mina drömmar men med ”kontrollerad risk”…